Tijdens de uitreiking ging wethouder Schollema in op de ontstaansgeschiedenis van het wierdenlandschap, met onder andere Ezinge, en op de aanwezigheid van houtwallen in het Zuidelijk Westerkwartier. Ook besprak hij hoe de ijstijden het landschap en de bewoningsgeschiedenis hebben gevormd.
Schollema benadrukte het belang van kennis over de ondergrond: “We hebben met elkaar heel erg dat besef van de ondergrond nodig. Het is handig om daarbij een naslagwerk te hebben.” Volgens hem is Archeofocus dan ook niet alleen waardevol voor erfgoedambtenaren: “Ik zou graag zien dat ook de mensen van de buitendienst – van groen, wonen, en recreatie & toerisme – over deze informatie kunnen beschikken. Zodat iedereen zich een beetje bewust is van wat er in de ondergrond, en net daarboven, aanwezig is.”
Archeofocus is een uitgave van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Groningen en geschreven door de regioarcheologen van Libau, Mariëlle Kenemans en Natasja van der Mei. Aan de totstandkoming is daarnaast meegewerkt door Michiel Huisman, Kees de Graaf, Juliette Pasveer (tekstredactie) en Masja Parlevliet.
Archeofocus biedt heldere informatie over de rol van archeologie binnen de gemeentelijke beleidspraktijk, toegankelijke uitleg over het archeologisch bestel en relevante wet- en regelgeving, zoals de Erfgoedwet (2016) en het Verdrag van Valletta (1992). Een mooie toevoeging is dat op verzoek van de erfgoedambtenaren in de publicatie een beknopt overzicht is opgenomen van de archeologische geschiedenis van de provincie Groningen. Daarmee is Archeofocus een bijzondere publicatie geworden die ook de rijke geschiedenis van de regio belicht.
Met deze uitgave beschikken Groninger gemeenten over een handzame gids die bijdraagt aan zorgvuldige omgang met archeologie.