Wat we van China kunnen leren

Terug naar overzicht

Lezing door ‘wandelprofessor’ Zef Hemel in Berlagehuis Usquert.

Op zondagmiddag 24 november is de laatste afsluitende lezing over bedreigd erfgoed in Berlagehuis Usquert door Zef Hemel. Sinds 1 mei 2022 is Zef Hemel houder van de Bonnemaleerstoel bij de faculteit Letteren aan de RUG en bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Terug naar overzicht

Professor Hemel heeft zich de afgelopen anderhalf jaar al wandelend georiënteerd op het Noorden. De titel van zijn lezing is: ‘Wat we van China kunnen leren’. Ook China heeft te maken met leegloop van het platteland, maar dan veel sneller en ernstiger dan bij ons. Met als gevolg verval en verwaarlozing.

In China wandelt postdoc Harry den Hartog. Hij bewandelt o.a. de Tang Dynasty Road die door het oosten van de provincie Zhejiang slingert. In deze provincie was de huidige president en partijleider Xi Jinping vijf jaar gouverneur. In 2003 startte Xi Jinping het Green Rural Revival Program met beleid om het leeglopende platteland van China nieuwe impulsen te geven. Dat gebeurde niet alleen door 10.000 dorpen grondig te renoveren en nog eens 1000 centrale dorpen tot voorbeelden te maken van wat Xi aanduidde als ‘modern prosperity in all respects’, maar ook door historische wandelpaden nieuw leven in te blazen.

Wat zijn de parallellen, de verschillen en overeenkomsten met het Noorden. Inmiddels is het Green Rural Revival Program ruim twintig jaar verder. Sinds de start heeft het project duidelijke doelen gesteld en geleidelijk de plattelandsomgeving van Zhejiang verbeterd. Voor Zef Hemel alle aanleiding om vanuit de Abe Bonnema leerstoel naar de resultaten te kijken en hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen.

Praktische informatie en aanmelding

De lezing zal worden ingeleid door Goos Gosling Slotegraaf, voorzitter van Erfgoedvereniging Heemschut afdeling Groningen.

De lezing is in de raadzaal van het Berlagehuis in Usquert

15.00 uur:       Start lezing (inloop vanaf 14.30 uur)

16.00 uur:       Einde en nazit

De entree is € 10,- per persoon.

Voor het bijwonen van de lezingen is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar info@berlagehuisusquert.nl

 

Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Berlagehuis Usquert.

https://www.berlagehuisusquert.nl/nieuws/

 

Andere nieuwsberichten

Provinciale Groninger architectuurprijs vernoemd naar Wijbrand Havik (1948 – 2022)

Wijbrand Havik was ruim dertig jaar lang de inspirerende directeur van Libau en was ook geruime tijd directeur van Monumentenwacht...

Lees verder
Verduurzaming rijksmonumenten goed mogelijk en snel effectief

Onderzoek van stichting Libau en de Hanzehogeschool in Groningen laat zien dat bij het verduurzamen van rijksmonumenten een afname...

Lees verder
Gemeente Assen organiseert Stadsdebat op 23 oktober a.s.

Op woensdag 23 oktober organiseert de Gemeente Assen samen met Libau een Stadsdebat in De Nieuwe Kolk. Met het Stadsdebat wil de g...

Lees verder