Bijeenkomst – Erfgoed in de klimaatstresstest
Waar en wanneer?
Op donderdag 21 november 2024 van 12.45-17.00 uur organiseren de RCE, het Erfgoedlab en het Steunpunt Cultureel Erfgoed de bijeenkomst ‘Erfgoed in de klimaatstresstest’ in buurtcentrum ‘de Hunzeborgh’ te Groningen.
Voor wie?
Erfgoedambtenaren en collega’s die betrokken zijn bij de totstandkoming van klimaatstresstesten / klimaatadaptatie. Stuur deze uitnodiging vooral door naar betrokken collega’s!
Wat kun je verwachten?
Een inhoudelijke bijeenkomst ter voorbereiding op de nieuwe ronde klimaatstresstesten die overheden in 2025 moeten uitvoeren. Een nieuwe wettelijke verplichting is dat erfgoed hierin moet worden meegenomen. Hoe pak je dit aan? Met de klimaatstresstest brengt een gemeente kwetsbare locaties in beeld als het gaat om bijvoorbeeld hitte, droogte, wateroverlast en overstromingsgevaar. Cultureel erfgoed is extra gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, maar tegelijkertijd biedt het verleden ons veel kennis over hoe we onze leefomgeving klimaatadaptief kunnen inrichten. Kijk voor meer informatie op: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/water-en-klimaat/klimaatstresstest.
Wat gaan we doen?
Na een inleidende presentatie van Gertjan de Boer kun je kiezen uit twee workshops over het stedelijke of landelijke gebied, waarin je gericht met deze vragen aan de slag gaat:
Hoe geef je erfgoed een plek in deze stresstest?
En hoe kun je het verleden als kennisbron gebruiken voor klimaatadaptatie?
Gertjan de Boer is specialist klimaatverandering en erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). In zijn bijdrage gaat hij in op de gevaren van klimaatverandering voor erfgoed en toont hij aan hoe cultuurhistorie een kennisbron kan zijn voor klimaatadaptieve maatregelen.
Lees verder onder de foto
Op pad in de Stad aan de Hunze
Vervolgens leren van de aanpak van de gemeente Groningen voor de Hunzeloop. Tamara Ekamper is senior beleidsmedewerker bij de gemeente Groningen. Ze werkte aan het ontwikkelkader ‘Groningen stad aan de Hunze’, de visie van Groningen op het terugbrengen van de Hunzeloop en hoe klimaatadaptatie hier samengaat met een nieuwe, groene leefomgeving. Zie ook: Herstel rivierloop de Hunze | Gemeente Groningen. Erfgoed is hierin nadrukkelijk onderdeel van de openbare ruimte met hoge kwaliteit. Na een korte presentatie gaan we met Tamara op pad door het gebied.
Deze bijeenkomst sluit aan op een eerder gehouden event over klimaatadaptatie en erfgoed op 26 juni dit jaar, georganiseerd door het Erfgoedlab.
Je bent van harte welkom! Graag tot ziens!
Meld je hier aan:
050 312 65 45