Het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit (STERK)

Het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit (STERK)

Het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit (STERK) biedt gemeenten en waterschappen in de provincie Groningen ondersteuning bij de beleidsontwikkeling en -uitvoering op het vlak van architectuur, stedenbouw en landschap. Het voorziet in het netwerk van de Ruimtemakers en ontsluit en bevordert kennis op het vlak van vraagstukken die te maken hebben met ruimtelijke kwaliteit.

Het steunpunt is opgericht op verzoek van verschillende Groninger gemeenten. Zij hebben aangegeven behoefte te hebben aan ondersteuning bij ruimtelijke opgaven. Deze zijn complex omdat we staan voor grote ruimtelijke opgaven in het stedelijk en landelijk gebied, zoals woningbouw, energietransitie, landbouw, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Door alle ruimtelijke kennis te bundelen, hebben we meer slagkracht voor meer omgevingskwaliteit. Het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit is primair deskundig op het vlak van landschap, stedenbouw en architectuur.

STERK is er voor om: (niet uitputtend):

  • te brainstormen en scherp stellen van ruimtelijke opgaven;
  • mee te denken over de inrichting van en borging van ontwerpkracht in processen;
  • te sparren over kwaliteiten, kansen, scenario’s, ambities en strategieën;
  • themagericht onderzoek te doen over veel voorkomende ruimtelijke vraagstukken;
  • relevante kennis te ontsluiten en te bundelen.

Het steunpunt is mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is ondergebracht bij stichting Libau. Er zijn geen kosten verbonden aan de ondersteuning vanuit STERK.

STERK biedt gemeenten en waterschappen algemene ondersteuning bij beleidsontwikkeling en de uitvoering van beleid op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast vervult het een platformfunctie voor de medewerkers van waterschappen en gemeentelijke deskundigen van diverse afdelingen gerelateerd aan het ruimtelijk domein zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ordening, wonen, verkeer, sport en recreatie. STERK bevordert kennis van, en draagvlak voor, de ruimtelijke kwaliteit door werkplaatsen, spreekuren, ruimtemakersbijeenkomsten, publicaties en het bieden van stageplekken.

De rol van het steunpunt is dan ook vooral gericht op het aanjagen en verbinden van ontwikkelingen die bij gemeenten en waterschappen spelen. Denk hierbij aan het agenderen en organiseren van een integrale ontwerpgerichte aanpak voor stedenbouwkundige ontwikkelingen zoals dorps- en wijkvernieuwing. Of bij ontwikkelingen in het landelijk gebied zoals agrarische schaalvergroting, energietransitie, klimaatadaptatie en vergroten van leefbaarheid en biodiversiteit.

In gesprek met de gemeenten en waterschappen zoeken we uit welke actuele vraagstukken en onderwerpen er spelen. Hierdoor hebben wij een goed beeld waaraan behoefte is en kunnen we daarop inspelen. Suggesties zijn altijd meer dan welkom. Daarnaast kunnen gemeenten en waterschappen gebruikmaken van de werkplaatsen en de spreekuren. Beiden werken als vliegwiel bij het uitvoeren en/of het ontwikkelen van nieuw ruimte gerelateerd beleid en het bevorderen van goed opdrachtgeverschap.

Werkplaatsen

Uit een recente beleidsinventarisatie door STERK is gebleken dat er veel goede bedoelingen zijn maar deze bedoelingen nog niet in beleid worden geborgd en consequent bij de uitvoering van projecten worden meegenomen. Daarom gaat de aandacht van het steunpunt onder andere uit naar beleidsontwikkeling op het vlak van biobased, circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. De werkplaatsen bieden gemeenten en waterschappen extra handen en ontwerpkracht voor het ontsluiten van kennis en ontwerpend onderzoek om tot nieuw ruimte gerelateerd beleid te komen. De ervaringen die daarbij zijn opgedaan worden via het netwerk van de ruimtemakers teruggekoppeld.

Spreekuur

Het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit (STERK) biedt ter ondersteuning bij ruimtelijke vraagstukken spreekuren aan (Deze spreekuren staan open voor alle ruimtelijke medewerkers van de Groninger gemeenten en waterschappen. Degene die bezig gaat of is met ruimte gerelateerde vraagstukken en/of omgevingskwaliteit kan hierover dan sparren met de professionals van het steunpunt.

Vragen of cases?

Voor vragen of cases kun je tijdens het spreekuur op dinsdagochtend bellen met het algemene nummer van Libau 050 312 65 45 en vragen naar het Steunpunt Ruimtelijke Kwaliteit. Of stel je vraag per mail via steunpunt@libau.nl onder vermelding van STERK.