4 april 2023

Bijeenkomst Kerkenvisie

Help, de kerken stromen leeg! Hoe moeten we omgaan met ons religieus erfgoed in tijden van ontkerkelijking? Het Steunpunt Cultureel Erfgoed heeft een bijeenkomst georganiseerd voor de Groninger gemeenten die een Kerkenvisie opstellen. We kwamen samen onder het gewelf van de voormalige rooms-katholieke Sint Nicolaaskerk in Appingedam, nu restaurant De Basiliek.

 

Een kerkenvisie is een middel om als gemeente een toekomstperspectief te schetsen voor religieuze gebouwen samen met kerkeigenaren en andere betrokkenen. Welke kerken komen vrij de komende jaren? Hoe richt je dan het herbestemmingsproces in? En wat zijn hierin de wensen van inwoners?

De gemeenten hebben hun ambities en ervaringen gedeeld. Ook de provincie Groningen, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Museum Catharijneconvent schoven aan. Opvallend is het breed gedeelde gevoel van eigenaarschap van de kerken – ook in de niet-religieuze gemeenschap. We bespraken de noodzaak om integraal te werken en binnen de gemeente verschillende beleidsdomeinen aan te haken. Om alle kerkeigenaren te betrekken werkt het goed om terughoudende kerkgenootschappen te enthousiasmeren met tussentijdse resultaten. Want participatie is cruciaal!