18 september 2017

Busreis Openmonumentendag

Ook dit jaar organiseerden de provinciale staten van Groningen weer een bustour langs een aantal van de bijzondere monumenten die de provincie Groningen rijk is. Dit was het tweede jaar op rij dat deze busexcursie werd georganiseerd. Het initiatief voor de excursie komt mede voort uit de zorg voor het erfgoed in relatie tot de aardbevingen. Libau was, samen met Monumentenwacht Groningen, gevraagd gidsen aan te leveren om onderweg tekst en uitleg te geven over de bijzonderheden van het gebied en de bebouwing. Deze kans is vol enthousiasme opgepakt door Theo Hoek (directeur), Herman Waterbolk (architectuurhistoricus / adviseur cultureel erfgoed), Annemarie de Groot (rayonarchitect / adviseur ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed) en Jan Olthof (monumentenwachter). De bustour ging onder andere langs de onlangs gerestaureerde luchtwachttoren in Warfhuizen,  de veenborg Welgelegen in Sappemeer en de scheepswerf (voormalige Coöperatieve Aardappelmeelfabriek De Woudbloem uit 1904) in Woudbloem. Onderweg werd niet alleen gesproken over de vele monumenten en karakteristieke bebouwing die Groningen rijk is, maar ook over het karakteristieke landschap. Dit landschap is op sommige plekken in zichzelf al als monumentaal te benoemen.

Daarnaast was er natuurlijk ruimte en aandacht voor de aardbevingsproblematiek rondom de Groninger monumenten. Zo was er onderweg uitleg over de herstelde aardbevingsschade in de Fraeylemaborg en uitleg over het monitoren van de borg en het onderzoek naar de funderingen in verband  de versterkingsopgave. En in Woudbloem gaven de huidige eigenaren uitleg over de onzekerheid waarin zij nu verkeren met betrekking tot het veiligstellen van risicovolle onderdelen van de fabrieksgebouwen.

Ons viertal heeft er van genoten vier bussen vol geïnteresseerden rond te mogen leiden door onze mooie provincie en hopen dat de deelnemers er net zoveel van genoten hebben als zijzelf. Hopelijk organiseren de provinciale staten volgend jaar weer zo’n inspirerende bustour, wij doen in ieder geval graag weer mee. Daarnaast verwachten wij volgend jaar ook weer ons Pakhuis open te stellen voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag(en).

 

OMD_2017_HOE (10)   OMD_2017_GRO (10)

Foto’s: Libau