6 juni 2019

Dorpen in Groningen – Westerwolde

Gemeente Westerwolde heeft Team Ruimtelijke Kwaliteit van Libau in het kader van het huisadviseurschap gevraagd om ondersteuning. Overeenkomstig Dorpen in Groningen wil de gemeente ruimte geven aan bouwinitiatieven mits hiermee de karakteristieken van dorpen worden versterkt. De gemeente noemt dit ‘structuurversterkend bouwen’.

Op 5 juni hebben we een startgesprek gehad aan de keukentafel van een initiatiefnemer die zelf een meergeneratiebuurt wil ontwikkelen in Bellingwolde. Naast het idee en bezoek van de locatie ging het eerste gesprek vooral over het proces. Een buurt bouwen is niet niks en helemaal niet voor dorpsbewoners! Wie heb je daarvoor nodig? Welke stappen zet je wanneer?

Het startgesprek bevestigt eerdere bevindingen van Libau: de combinatie van lokale kiemkracht en professionele ondersteuning is nodig om de slagingskans van dit soort complexe initiatieven te vergroten.

De initiatiefnemer gaan we op weg helpen bij het vinden van een goede stedenbouwkundig adviseur. Wij ondersteunen de gemeente inhoudelijk en procesmatig bij de open zoektocht. We zijn heel benieuwd naar de uitkomsten.