6 september 2019

Een schot in de roos, de eerste Groninger erfgoedloketfair!

Met volle tevredenheid kijkt het Erfgoedloket Groningen terug op de eerste erfgoedloketfair die 5 september plaats vond op het terrein van het openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum.

De fair werd georganiseerd door het Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. Deze twee organisaties bieden ondersteuning bij problemen die ontstaan als gevolg van de aardbevingen door gaswinning.

Aanleiding voor deze fair waren de vele vragen die leven onder bewoners en eigenaren van monumenten, karakteristieke en beeldbepalende panden met aardbevingsschade. Wij zijn dan ook blij dat we ruim 200 mensen hebben mogen verwelkomen om hun vragen te beantwoorden. De vragen, die zowel aan het Erfgoedloket en haar partners, als aan de restauratiespecialisten werden gesteld, liepen uiteen van: hoe weet ik of mijn pand karakteristiek is tot hoe gaat historisch kleuronderzoek in zijn werk. Maar ook vragen over bijvoorbeeld subsidieregelingen van het Rijk en de provincie.

Daarnaast werd door middel van demonstraties door de verschillende restauratiespecialisten, zoals restauratieschilders, een rietdekker en smeden tekst en uitleg gegeven over hun vak.

Ook de lezingen en workshops over onder andere voorbeelden van restauratiewerken en historisch metsel- en voegwerk werden druk bezocht en daarna werden de sprekers nog het hemd van het lijf gevraagd door de bezoekers.

Het uitbreiden van de reguliere inloopbijeenkomst van het Erfgoedloket Groningen tot deze fair met restauratiespecialisten en workshops/lezingen was wat ons betreft een succes en wij hopen dan ook dat deze eerste editie het begin is van een mooie traditie