21 mei 2021

Erfgoedloketfair 3 juni; Verduurzaam, behoud én geniet!

Op 3 juni houdt Erfgoedloket Groningen een Erfgoedloketfair. Deze tweede editie is vanwege de COVID-19 maatregelen online. Dus het Erfgoedloket Groningen op het beeldscherm bij u thuis, te volgen vanuit uw eigen comfortabele stoel!

Erfgoedloket Groningen (onderdeel van Libau) organiseert deze fair omdat er onder de bezitters van erfgoed (monumentale en karakteristieke panden) veel vragen leven. Het gaat dan bijvoorbeeld over subsidies voor onderhoud en verduurzaming of welke werkzaamheden vergunningsvrij mogen worden verricht aan erfgoed.

Op de fair kunnen de bezoekers tientallen standhouders bezoeken die antwoord kunnen geven op deze vragen en nog veel meer. Daarnaast zijn er kennissessies over goed onderhoud, verduurzaming, subsidies, financieringen en verzekeringen. Natuurlijk is er ook aandacht voor het genieten van erfgoed. Dat komt aan bod in sessies over historische maaltijden, Stichting Monument en Materiaal laat zien hoe je je woning nog mooier kunt maken door middel van hergebruik en tuinliefhebbers kunnen uitleg krijgen over hoe je tuinen passend kunt maken bij de woning.

Ook diegene die werkzaam is op het gebied van erfgoed kan zijn kennis bijspijkeren op de fair. Zo verzorgen diverse experts in samenwerking met stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) online kennissessies als het gaat om het in de praktijk uitvoeren van verduurzaming, onderhoud en kwaliteitseisen bij uitvoering. Wat komt er zoal kijken bij het onderhouden van een monument? Hoe kom ik tot een effectieve aanpak van schadeherstel? Hoe kom je daadwerkelijk tot een betere energierekening en comfortverhoging in het pand?

Verder is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere erfgoedeigenaren en experts in het erfgoedcafé, films te bekijken in de bioscoop en is er veel informatie te vinden in de bibliotheek.

De Erfgoedloketfair ‘Verduurzaam, behoud én geniet!’ vindt plaats op 3 juni van 15.00 tot 20.00 uur.
Aanmelden kan via www.erfgoedloketfair.nl. Toegang is gratis.

Aan de fair werken vele partijen mee zoals de provincie Groningen, gemeenten, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nationaal Coördinator Groningen, Boerderijenfonds, Vereniging Groninger Dorpen, Vereniging Groninger Monument Eigenaren, Restauratiefonds, Donatus etc. Een volledig overzicht van de aanwezige partners, deelnemende organisaties en bedrijven en de kennissessies is te vinden via www.erfgoedloketgroningen.nl of www.erfgoedloketfair.nl.

Heeft u vragen, dan is Erfgoedloket Groningen te bereiken via:

050 313 27 09
info@erfgoedloketgroningen.nl