19 december 2018
Excursie Gelders Genootschap
Het Gelders Genootschap, de zusterorganisatie van Libau in de provincie Gelderland, heeft op 29 en 30 november een bezoek gebracht aan onze mooie provincie.
Hoewel de landschappen, de architectuur en de historie van onze provincies danig verschillen streven ons beider organisaties eenzelfde doelstelling na: Bevordering en Instandhouding van de Schoonheid van Stad en Land. Libau heeft dan ook handje geholpen bij de organisatie van de excursie.
Vanuit het schitterende, zowel cultuurhistorisch, landschappelijk als architectonisch verantwoorde, kantoor van het Gelders Genootschap in Arnhem ging de busreis via museum Belvédère in Oranjewoud (Friesland) naar de Zernike campus van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen.
Daar heeft architect Paul van Bussel (De Unie architecten) een inspirerende rondleiding gegeven op het Zernike Science Park. De Energy Academy Europe, een gebouw mede-ontworpen door De Unie architecten), de EnTranCe Energy Transition Centre, het BuildinG Centre en de Energy Barn (ontworpen door De Unie architecten) waren tijdens deze rondleiding belangrijke elementen die de kenniseconomie van Groningen maar ook de aardbevingsproblematiek in Groningen met elkaar verbond.
De eerste excursiedag ging voort met een bezoek aan De Amshoff, een monumentale pastorie en kerk in het karakteristieke lintdorp Kiel-Windeweer (een van de oudere veenkoloniën). Hier werd ook het avondmaal genuttigd.
Na een nacht aan de Hoge der A in de binnenstad van Groningen (en naast het kantoor van Libau) was er een meet and greet met enkele Libau-collega’s ter plaatse van de GRAS-boot op het CiBoGa-terrein in het Ebbingekwartier. Hier heeft architect en stedebouwkundig adviseur Gerben Kleiman, via Libau actief bij het Atelier Stadsbouwmeester van de gemeente Groningen, een presentatie gegeven over de ontwikkeling van het Ebbingekwartier en het CiBoGa-terrein in het bijzonder. Dit terrein heeft de afgelopen decennia een totale gedaantewisseling ondergaan en geldt als een mooi voorbeeld op het gebied van adaptieve stedebouw en ‘bottom-up’-initiatieven in de binnenstad.
Tot slot heeft Elzo Dijkhuis (projectleider bij de gemeente Groningen) een presentatie gegeven in het monumentale stadhuis van de stad Groningen over de ontwikkeling van de Oostwand van de Grote Markt en het Forum. Deze spraakmakende binnenstedelijke vernieuwing, die veel voeten in de aarde had, gaat zijn laatste fase van afronding in.
Uit de reacties van de collegae uit Gelderland was op te maken dat de excursie goed is bevallen en wij hopen ze snel terug te zien. Want twee dagen in de provincie Groningen is natuurlijk veel te kort om zoveel moois te zien!
Foto’s Annelies Scholtz(Gelders Genootschap)