Waar Libau over vier jaar het 100-jarig bestaan viert, heeft de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (FRK) inmiddels de gezegende leeftijd van 92 bereikt. Ze vertegenwoordigt een kleine tachtig procent van alle welstands- en monumentencommissies in Nederland, die inmiddels met succes de transitie doormaken naar integraal werkende commissies Ruimtelijke Kwaliteit. Flip ten Cate voelt zich echt de ambassadeur en voorvechter van deze achterban: “Ons ledenbestand omvat zeven regionale commissies, waaronder Libau, en 49 lokale commissies en daarmee vertegenwoordigen wij landelijk de advisering aan gemeenten. Opdat deze hun wettelijke opdracht, het zorgen voor een goede leefomgeving, goed uit kunnen voeren. Wij voelen dus een sterke band met zowel de gemeenten, als de regionale kwaliteitsorganisaties.”
Op de agenda
In grove lijnen verloopt het werk van de Federatie via twee wegen, zo schetst Ten Cate. “We spelen mee in het nationale spel inzake de regelgeving rondom een goede omgevingskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de Omgevingswet maar ook aan thema’s als flexwoningen en welstandsvrij bouwen. Formeel hebben we een adviserende taak richting het Rijk over de bouwregelgeving. Dat vergt een stevige lobby, zodat een en ander op lokaal niveau goed kan worden ingevuld. De tweede weg behelst het belang van ruimtelijke kwaliteit voortdurend op de agenda te zetten. Dat doen we bij alle partijen die daarin een rol spelen, van ontwerpers tot opdrachtgevers en bouwers. De Federatie neemt ook deel in tal van samenwerkingsverbanden en hamert daarin met kracht op een zorgvuldige inrichting van de ruimte om ons heen”.
In het honderd
De middelen die de Federatie daarvoor inzet, zijn heel divers. Zo worden bijvoorbeeld met regelmaat handreikingen over actuele kwesties uitgebracht: “We hebben samen met VNG en RCE een modelverordening gemaakt over hoe gemeenten de nieuwe adviescommissies Ruimtelijke Kwaliteit kunnen instellen. Veel gemeenteraden hebben daar gebruik van gemaakt en dat is een goede zaak, aangezien met de start van de Omgevingswet de ‘oude’ commissies vervallen. Ik durf te stellen dat zonder ons die modelverordening er niet was gekomen en de boel redelijk in het honderd was gelopen.” Onder de verordening ligt een handreiking die organisaties als Libau goed van pas kan komen: “Daarmee kunnen de medewerkers binnen de gemeenten het gesprek over de borging van ruimtelijke kwaliteit verder voeren.”