14 februari 2019

De Grote Verbouwing zal Nederland mooier maken

Over dertig jaar is Nederland van aangezicht veranderd. We zijn begonnen aan een grote verbouwing waarmee we ons land duurzaam en veilig maken. De landbouw wordt veel milieuvriendelijker, er worden heel veel woningen bijgebouwd en onze mobiliteit zal drastisch veranderen. De campagne Fiks Nederland roept alle betrokkenen op om die verbouwing te beschouwen als een culturele daad waarmee we Nederland nog mooier maken.

Gemaakt landschap

Nederland is een gemaakt land. De Deltawerken, de polderlandschappen, de “natuur” in de Oostvaardersplassen en de Veluwe, de metropolen en de dorpen: overal hebben topontwerpers aan gewerkt. De Nederlandse ontwerptraditie heeft ons prachtige oplossingen geschonken voor ingewikkelde problemen. Dat zit ons in het bloed, we zijn er internationaal beroemd om.

De verbouwing waar we nu aan zijn begonnen, is groter dan ooit. Nog nooit hebben we in dertig jaar tijd elke plek onder handen genomen. We hebben nu de kans om ons land nog mooier te maken. Het zou toch een blamage zijn, als de schoonheid verdwijnt achter al die windmolens, zonnepanelen en warmtepompen? Want hoewel we een traditie hebben in goed ontwerp, ontstaat kwaliteit nooit vanzelf. Het vraagt om aandacht, betrokkenheid en de juiste randvoorwaarden.

Speerpunten

Fiks Nederland agendeert tenminste vier speerpunten.

  1. Versterk de dialoog over kwaliteit. Spreek niet alleen over de omvang van de energie-opgave, praat ook voortdurend over hoe het eruit komt te zien. We accepteren al die energiebouwwerken namelijk alleen maar als we ze geweldig mooi gaan vinden.
  2. Zoek de koppelkansen. Een investering mag nooit meer één enkel doel dienen: daar is Nederland gewoon te klein voor. Het koppelen van een dijkverzwaring aan een parkeerprobleem levert niet alleen ruimtewinst op, het verhoogt ook nog eens de ontwerpkwaliteit.
  3. Nederland is van iedereen. Als we het actieve burgerschap weten te verbinden met ontwerpers, bestuurders en investeerders, dan kunnen we samen een land maken waar we allemaal trots op zijn.
  4. Ontwerpers lossen schijnbare tegenstellingen op. Vaak botsen de belangen van natuur, mobiliteit, duurzaamheid en schoonheid. Ontwerpers bewijzen dat complexe situaties de creativiteit prikkelen: er ontstaan juist bij die botsende belangen schitterende projecten die niemand voor mogelijk had gehouden.

De campagne Fiks Nederland jaagt de komende maanden het debat aan over de ontwerpkwaliteit van deze grote verbouwing met websites, bijeenkomsten en artikelen. Ze werd gelanceerd op 14 februari 2019 tijdens het congres ‘Cultuur Werkt voor de Provincies!’ in Apeldoorn.

Op de website FiksNederland.nl kan iedereen de oproep ondertekenen.

Fiks Nederland is een initiatief van Kunsten ’92 en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Wilt u meer lezen over Fiks Nederland? Download dan hier de folder!

 

Fiks Nederland