12 februari 2018

Herbestemming Torenkerk Lutjegast

De voormalige Nederlands Hervormde kerk in Lutjegast, de Torenkerk, is op zoek naar een passende nieuwe functie. Een functie die in het monumentale gebouw past, maar die ook bij het dorp past!

Daarom organiseerde de dorpscommissie Herbestemming Torenkerk op dinsdagavond 30 januari een dorpsvergadering over de toekomst van deze prachtige kerk.

De kerk zat helemaal vol! Dorpsbewoners, maar zelfs de wethouder waren op de avond afgekomen om mee te denken in de zoektocht naar een nieuwe functie voor het kerkgebouw.

De avond was bijzonder goed georganiseerd: zo hield Jeroen Onderwater een lezing over de geschiedenis van de Torenkerk en daarna volgde een toelichting op de stappen die al genomen waren om tot een herbestemming voor de kerk te komen door Luut Hoeksema. Na de pauze was er volop gelegenheid om ideeën naar voren te brengen en vragen te stellen.

Vanuit het Loket Herbestemmen was Libau ook aanwezig. Libau begeleid namelijk voor de Hanzehogeschool een groep van zes studenten die een minor Herbestemming volgen en een onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid van verschillende herbestemmingsmogelijkheden. Een mooie manier voor studenten om de problematiek van leegstand (religieus) erfgoed te leren kennen. En voor Lutjegast een mooie manier om de herbestemming van hun kerk te laten onderzoeken.

Overigens: Libau heeft meer groepen studenten gekoppeld aan leuke herbestemmingsopgaven, zoals de Watertoren in Oude Pekela en het slachthuisje van Stadskanaal.

Heeft u ook ideeën voor herbestemming en bent u op zoek naar advies of begeleiding? Neem dan contact met ons op! via e-mail of 050 312 65 45. Tot snel!

Lutjegast_-_hervormde_kerk_-_rechts