11 april 2016

Het Zwembad Ulrum

In het kader van WERK& Ulrum druppelen nog steeds door dorpsbewoners ingezonden verhalen binnen over bijzondere plekken en panden. Zo ontvingen wij via de heer P. Van den Burg recentelijk een verhaal over het zwembad van Ulrum. In de periode 1933-34 werd er een openluchtzwembad aangelegd langs het Hunsingokanaal. De stuwende kracht achter dit initiatief was vermoedelijk de heer Pronk (stationschef). Het zwembad werd ondanks het koude weer op 26 mei 1934 onder grote publieke belangstelling door de heer Henkel (voorzitter van de zwemvereniging van Ulrum) en de heer Hartevelt (burgemeester) geopend. De heer Geuns nam de eerste duik in het koude water voor zijn rekening.

Het zwembad lag op grond van de Hervormde Kerk en was bereikbaar via Domies Til, over een deels verhard pad. Aan het kanaal stond een houten gebouw met een rijtje eenpersoons kleedhokjes met een uitbouw op beide hoeken als gezamenlijke verkleedruimte; een voor meisjes/vrouwen en een voor jongens/mannen. Als pierenbad was er een inham uitgegraven, gescheiden van het diepe. Het diepe was het kanaal. Verder was er een hoge en een lage duik-/springplank. Kinderen die wilden leren zwemmen kregen tegen betaling eerst op het grasveld tegenover het station les op het droge. Daarna mochten zij in het zwembad verder oefenen.  Eerst in het pierenbad maar later mochten ze ook het kanaal oversteken!

Vermoedelijk waren de oorlog en de gebrekkige waterkwaliteit er debet aan dat het zwembad al vrij snel weer is gesloten. De hokjes en paden zijn verdwenen maar de inham langs het kanaal is nog wel aanwezig. De plek van de inham wordt benadrukt door een meidoornstruik langs de oever.

zwembad