22 juni 2020

In Uithuizermeeden wordt de dynamiek aan het lint prachtig hersteld

Uithuizermeeden is een weg- of dijkdorp dat is gebouwd op de opdijk tussen twee hoofdijken. De Hoofdstraat vormt de ruggengraat van het dorp. Met de jaren is de Hoofdstraat steeds intensiever bebouwd geraakt. Soms met zeer fraaie panden. Met de groei van het dorp nam ook het aantal woonwinkelpanden aan de Hoofdstraat toe. Net als elders in Nederland hebben winkels in het dorp het de laatste decennia moeilijk. Deze ontwikkeling, die onder andere te maken heeft met de individualisering van de maatschappij, toenemende concurrentie van supermarkten en de opkomst van online shoppen, vraagt om een zorgvuldige aanpak om Uithuizermeeden mooi en leefbaar te houden.

De gemeente Het Hogeland heeft hiervoor het programma ‘Dynamiek aan het lint’ opgezet. Dit programma is een inhoudelijke en financiĆ«le samenwerking met de Provincie Groningen die inzet op concentratie van de winkels rond het Johan van Veenplein. Op andere plekken wordt voor de (leegstaande) winkels een nieuw perspectief gezocht. Eigenaren van deze winkels moeten zelf een idee ontwikkelen maar de gemeente ondersteunt hen bij deze zoektocht. Transformatie van een winkelpand naar een aantrekkelijke woning of sloop en vervangende nieuwbouw van het hele gebouw (ook afhankelijk van de noodzakelijke versterking) behoren tot de mogelijkheden.

De eerste resultaten van ‘Dynamiek aan het lint’ zijn al te zien. De transformatie van de villa op nummer 117 is een resultaat waar heel Uithuizermeeden trots op kan zijn. Om een winkel in de villa te kunnen huisvesten is er in het verleden een uitbreiding met een plat dak aan de linker voorkant van de villa gekomen. Toen de herenkapper, de laatste gebruiker van de winkel, stopte werd de winkelruimte overbodig. De uitbreiding is daarom gesloopt en daarmee is de hoofdvorm van de villa hersteld. Ter plaatse van de nieuwe buitenmuur is een erker met platte afdekking gekomen. De vormgeving, detaillering, materiaalkeuze en uitvoering zijn heel zorgvuldig gedaan waardoor het resultaat echt overtuigd. De villa is in ere hersteld, het verschil tussen origineel en gerepareerd is alleen te herkennen als je met een scherp oog van heel dichtbij kijkt.

Team Ruimtelijke Kwaliteit van Libau adviseert de gemeente Het Hogeland voor de projecten die vallen onder ‘Dynamiek aan het lint’. Vaak, zoals ook bij de villa op nummer 117, doen we dat in samenwerking met onze collega’s van cultuurhistorie en welstand. We denken graag vroegtijdig mee en hopen op meer van dit soort prachtige resultaten.