22 november 2020

Koester de haag!

In het Groninger aardbevingsgebied gaan dorpen en buurten op de schop om de huizen te versterken. En na deze verbouwing worden de straatjes weer netjes gemaakt. Mooi toch? Nou, niet helemaal. In dit bericht vraagt Tim Willems-Kruize van Libau aandacht voor de haag op de overgang van de tuin met de straat. Of liever gezegd het ontbreken van dit ‘detail’ na de versterking.

Wat is het geval? Gemeenten ‘gaan’ er niet over, want die ‘doen’ de openbare ruimte. En veel bouwers hebben – getuige de eerste resultaten – geen groene vingers. Geen haag dus. Maar hiermee doen we onszelf en onze omgeving tekort!

Een paar voorbeelden. Hagen geven straten een prettige aanblik, dragen bij aan de economische waarde van ons vastgoed, bevorderen de gezondheid, vormen netwerken en schuilplekken voor insecten en kleine zoogdieren, drinken liters regenwater en dragen zo bij aan droge voeten.
En dat alles voor maar een paar tientjes per strekkende meter. In het miljoenengeweld van de versterkingsoperatie is dit helemaal niks natuurlijk.

Dus lieve mensen, graag aandacht voor de haag. Of beter nog: ga coronaproof naar een kweker, zoek streekeigen soorten uit en ga lekker aan de slag. Het plantseizoen is geopend!