1 juli 2019
Landelijke teamdag in Appingedam en Delfzijl
Op dinsdag 25 juni vond de jaarlijkse teamdag van het team Ruimtelijke Kwaliteit Nederland plaats in Appingedam en Delfzijl. De organisatie was dit jaar in handen van Libau en wij hebben er voor gekozen om deze dag zowel de stedenbouwkundige en cultuurhistorische kwaliteiten en uitdagingen in Groningen onder het voetlicht te brengen als wel de in deze provincie immer aanwezige impact van de aardbevingen aantoonbaar te maken.
Om dit allemaal in één dag te krijgen hadden we een vol programma. We begonnen in het paviljoen Overdiep waar wethouder Annalies Usmany, van de gemeente Appingedam, een gloeiend betoog hield over de aardbevingen en de impact van deze bevingen op de bewoners van het gebied. Daarna gaf Sasha Schram, van HKB-Stedenbouwkundigen, een presentatie waarin werd ingegaan op de (stedenbouwkundige) ontwikkeling van Appingedam en Delfzijl. Hierna was het dan echt tijd om op pad te gaan en het gebied aan den lijve te ervaren.
De eerste groep ging, onder leiding van gidsen, te voet het centrum van Appingedam verkennen en stapte daarna op de fiets richting het Eemshotel. De tweede groep stapte eerst op de fiets richting Delfzijl en heeft daar te voet het centrum verkend. ook hier werd het geheel begeleid door gidsen. Wij zijn Martin Dubbeling, stedenbouwkundige van de gemeente Delfzijl, zeer erkentelijk dat hij ons gidsenteam hier heeft versterkt.
Tijdens de lunch troffen wij elkaar weer in het Eemshotel alwaar wij van Jornand Veldman, gemeente Delfzijl, een toelichting kregen op het Marconi-project. Hierna stapten wij allen weer op de fiets en met tussenstops in Uitwierde en Biessum troffen wij elkaar weer in de Brede School Noord. Hier gaf burgemeester Gerard Beukema, van de gemeente Delfzijl, een zeer verhelderende presentatie over de omvang en impact van de versterkingsopgave waar dit gebied voor staat.
Na het bezoek aan de brede school kreeg de groep die ’s ochtends Appingedam had bezocht nog een rondleiding door Delfzijl en vice versa. Uiteindelijk troffen wij elkaar weer in het paviljoen Overdiep alwaar alle indrukken die men had opgedaan konden worden nabesproken.
Omdat wij snappen dat de gehele complexiteit van de mijnbouwschade moeilijk in één dag over te brengen is hebben wij onze zusterorganisaties allen een exemplaar van het boek Ik wacht aangeboden zodat ook in de rest van Nederland het besef van de omvang en impact van de mijnbouwschade tot stand kan komen.
Wij kijken terug op een succesvolle dag waarop onze collega’s ondanks de hitte een goed beeld hebben kunnen krijgen van de schoonheid en de knelpunten waar onze mooi provincie mee worstelt.