Monumenten in Emmen, de extra inzet loont

Monumenten in Emmen, de extra inzet loont

Terug naar overzicht

Ook een jonge stad als Emmen heeft de nodige monumenten en de gemeente wil daar zorgvuldig mee omgaan. De laatste jaren vindt hier extra inzet op plaats en dat leidt tot meer en beter contact tussen de monumenteigenaren en de lokale overheid. Casemanager Angelique de Ruijter en adviseur Toezicht & Handhaving Louis Meijer geven een kijkje in de keuken.

Terug naar overzicht

Vergunningverlener omgevingswet, met de focus op monumenten: het betekende een nieuwe stap in de carrière van Angelique de Ruiter bij de gemeente Emmen. Eerder was ze werkzaam als medewerker bodem bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) en bevond haar werkterrein zich grotendeels ondergronds. Dat is nu wel anders: “Het is veel tastbaarder, er zit meer dynamiek in en ik heb meer contact met de initiatiefnemers. Ik vind dat erg leuk; ik ga ook bij bijna elk project kijken en kom dan in gesprek. Vaak met mensen die vol passie over hun monument spreken.” Het is een ervaring die Louis Meijer herkent. Hij heeft de afgelopen twee jaar bij wijze van ‘nulmeting’ alle monumenten in Emmen grondig in kaart gebracht: “Ik kan dat iedere gemeente aanraden. Om van daaruit je toezicht en handhaving te organiseren. Het is onze inzet om een dergelijke ronde met enige regelmaat te gaan herhalen.”

“Het is veel tastbaarder, er zit meer dynamiek in en ik heb meer contact met de initiatiefnemers. Ik vind dat erg leuk.”

Actief voorlichten

De gesprekken die Meijer daarbij voerde, betitelt hij als waardevol: “We merkten bijvoorbeeld dat veel mensen sinds de oorlog in Oekraïne nadenken over het verduurzamen van hun woning. Daarbij worden ook ingrepen gedaan zoals de plaatsing van zonnepanelen en warmtepompen. Dat daarvoor echter ook vergunningen vereist zijn, is veel minder bekend.” Het is daarom goed dat gemeenten hun monumenteigenaren hierover actief voorlichten. “Zeker ook als het monumenten betreft die wat minder prominent zijn, zoals provinciale of gemeentelijke monumenten.” De gesprekken met eigenaren worden individueel gevoerd maar ook wel in groter verband. Zoals bij de bewoners aan de Boskamp, een mooie straat op de grens van stad en bos. De Ruiter: “Veel bewoners hadden daar plannen om de woning aan te passen. Daar hebben we toen een informatieavond belegd om iedereen in één keer goed te kunnen informeren.”

V.l.n.r. Alexandra Berends (medewerker beleid erfgoed en cultuurhistorie), Louis Meijer en Angelique de Ruiter overleggen in de Boskamp. Foto: Zeemering Media

Interview monumenten in Emmen

Bewustwording

De gemeentelijke medewerkers brengen op een dergelijke avond veel informatie maar halen ook weer zaken op. Zo wist één van de bewoners meer te vertellen over de oorspronkelijke kleuren die tijdens de bouw in de jaren veertig van de vorige eeuw waren toegepast. De Ruiter: “De mevrouw in kwestie had zelf de precieze kleurnummers paraat. Die kennis nemen wij weer mee.” Meijer: “Van onze kant hebben we onder meer het nodige verteld over het ontstaan van dit kleine tuindorp. Je maakt de mensen bewust van de kwaliteit van hun omgeving en hoe ze daarmee om kunnen gaan, ook in groter verband. Dan gaat het bijvoorbeeld over het aanzicht van de straat als geheel en de eenheid tussen de woningen. Ingrepen aan één pand kunnen invloed hebben op het beeld van het geheel. Dan komen de gesprekken vanzelf op gang. En uiteindelijk leidt het ertoe dat de procedures rondom vergunningen sneller en soepeler verlopen. Prettig voor bewoners en voor ons.”

De veranderingen door de jaren heen in de Boskamp, gebouwd in 1947, worden besproken aan de hand van een luchtfoto. Foto: Zeemering Media

Interview monumenten in Emmen

Het is een benadering die ook voor bepaalde typen monumenten wordt toegepast, aldus De Ruiter: “We hebben bijvoorbeeld een bijeenkomst gehouden voor de partijen die religieus erfgoed in bezit hebben. Dan ontstaat er meer zicht op waar zij mee te maken hebben. De energetische staat van hun gebouwen bijvoorbeeld, maar ook de teruggang in het aantal kerkbezoekers. Dat speelt allemaal mee. We zien de laatste tijd dat er verschillende initiatieven opkomen, bijvoorbeeld om kerkgebouwen te herbestemmen. Omdat wij elkaar kennen, zoeken de kerkbesturen ons nu op zodat we vanaf het begin kunnen meedenken. En de juiste partijen erbij kunnen halen, zoals de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.”

Verbinding organiseren

Ook binnen het Emmer gemeentehuis is de samenwerking geïntensiveerd, zo geeft Louis Meijer aan: “Voormalig wethouder Jisse Otter gaf aan dat hij monumenten belangrijk vond en sindsdien is de gemeentelijke capaciteit op dit domein uitgebreid. Daarbij hebben we ook de samenwerking opgezocht met de collega’s. Wekelijks voeren we overleg samen met onze collega’s Alexandra Berends, onze beleidsmedewerker erfgoed, en Luuk van der Weijden, onze archeoloog. Daarbij bespreken we verschillende casussen; vanuit vergunningverlening, toezicht en handhaving, erfgoedbeleid en ook vanuit archeologie. Dat leggen we bij elkaar en dan maken we de verbinding. Daarnaast hebben we onder meer de energiecoaches bij ons werk betrokken. Zij spreken bewoners en ondernemers over hun verduurzamingsplannen en dan is het goed om over en weer van elkaar te weten wat daarbij komt kijken. Verduurzaming van monumenten is namelijk toch iets anders in vergelijking met ‘gewone’ woonhuizen. Zodat we de inwoners een totaalpakket kunnen aanbieden.”

Voeg daarbij de subsidies die de gemeente Emmen voor gemeentelijke monumenten heeft ingevoerd en De Ruiter en Meijer weten dat ze zich in een luxe positie bevinden. De Ruiter: “We merken dat ook bij het overleg dat we hebben met andere gemeenten bij het Steunpunt Erfgoed. Zij hebben vaak veel minder capaciteit dan wij en kunnen soms maar net de verplichte en wettelijke taken uitvoeren.” Meijer: “Mede daarom komen veel gemeenten niet toe aan actief toezicht. Ze kunnen pas in actie komen als er een melding komt en dan ben je bij een monument vaak al te laat.”

Gelijk in gesprek

Dat laatste betekent zeker niet dat er in Emmen geen gekke dingen gebeuren bij de aanpak van monumenten. Ook hier komt het voor dat in uiterste gevallen de bouw moet worden stilgelegd omdat er ontoelaatbare ingrepen plaatsvinden. Maar de voorkeur heeft het om in de eerste fase van een project goed in gesprek te komen – en het liefst al daarvoor, aan de hand van de resultaten van de genoemde ‘nulmeting’. Angelique de Ruiter haalt het recente voorbeeld aan van een kerkgebouw binnen de gemeente waar het kerkbestuur mee aan de slag wilde en ook al een architect had ingeschakeld: “Ik ben toen gelijk op locatie gaan kijken en in gesprek gegaan. Ik vroeg ook twee collega’s van de Rijksdienst mee en het gebeurt ook regelmatig dat de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit direct mee aanschuift. Zo ontstaat er een goede dialoog, waarbij alle onderwerpen de revue kunnen passeren. Van het bouwbudget dat de kerk ter beschikking heeft tot en met het bouwhistorisch onderzoek dat voor bepaalde onderdelen in de kerk zal worden verricht. Het is bij ieder project maatwerk en daar moet je als gemeente ook tijd en energie in willen investeren. Maar zoals Louis aangeeft: dat haal je in de loop van het proces er wel weer uit. En het leidt tot een aanpak die door iedereen wordt gedragen.”

V.l.n.r. Louis Meijer, Angelique de Ruijter en Alexandra Berends. De woningen aan de Boskamp zijn gebouwd in een landelijke stijl met rietgedekte kappen. Foto: Zeemering Media

Interview monumenten in Emmen

Andere interviews

Peter Kuenzli interview
Peter Kuenzli en de toekomst van de volkshuisvesting

Met het boek ‘Operatie Wooncoöperatie’, dat Peter Kuenzli met Arie Lengkeek publiceerde in 2022, gooide hij een flinke steen in de...

Lees verder
Driegesprek Loppersum
Samen aardgasvrij versterken, de praktijk in Loppersum

Interview met twee bewoners en de aannemer: Een karakteristieke woning op het Groningse land, het thuis van Lieveke Schram en Cock...

Lees verder
Gesprek Jorien Bakker Natuurmonumenten
Een gesprek met Jorien Bakker, Natuurmonumenten

Water en bodem sturend, het nieuwe planningsparadigma. Het is een prachtige mondvol op haar visitekaartje: Provinciaal Ambassadeur...

Lees verder