De bouwers van Dijkstra Draisma hadden uiteindelijk goedkeuring op een groot deel van de begroting, maar vanwege het steeds uitblijven van de formele goedkeuringen op een aantal punten zijn ze op een bepaald moment de uitvoering maar gewoon gestart. Daarmee nam de druk uiteindelijk zo toe dat NCG wel besluiten moést nemen. Jan Willem: “Lieveke en Cock zaten al in een tijdelijke woning, we konden echt niet langer wachten.” Het was inderdaad een verre van ideale situatie, geeft Lieveke aan: “We hebben door alle vertraging een half jaar langer dan noodzakelijk in de tijdelijke woning gezeten. Kijk, toen we een paar jaar geleden dit huis kochten, wisten we: er staat iets te gebeuren. Maar dit hadden we niet verwacht. Versterking was een kans maar het is ook wel een beetje een drama geworden.”
Aanvullende expertises
De intensieve samenwerking van de bewoners van de drie woningen aan de Parallelweg heeft ze er duidelijk doorheen gesleept, zo vervolgt Lieveke: “Cock was onze bouwkundige, onze buurvrouw Annette is goed in publicitaire dingen dus die wist ons verhaal goed voor het voetlicht te brengen. Albert en Matthijs zijn beide juridisch onderlegd dus dat kwam van pas bij het schrijven van zakelijke brieven die tot op de komma moeten kloppen.” Voeg daarbij de externe ondersteuning van Annelies Lely (Creatief Lab) en Maarten Vieveen (Erfgoedloket Groningen) en het opdrachtgeverschap was in ieder geval goed georganiseerd. Voor Jan Willem Zuidema was het heel prettig werken met buren die de handen in één slaan, maar hij is voorzichtig om het als enig zaligmakend model naar voren te schuiven: “Deze opdrachtgevers waren gelijkwaardig en wisten wat ze wilden. Het klikte onderling en de expertises vulden elkaar aan. Maar er zijn uiteraard ook bewoners die moeite hebben met het geheel te overzien en om te gaan met alle technische gegevens die er bij komen kijken.”
Cock beveelt in dit verband aan om in de versterkingsgebieden veel zwaarder in te zetten op passende communicatie, rondom een gebiedsgerichte aanpak: “Ik ken versterkingstrajecten hier in het dorp waarbij het ene pand al versterkt wordt maar het andere te maken heeft met allerlei hindernissen. Dat gaat elkaar allemaal in de weg zitten, waardoor ook nog eens sociale conflicten kunnen ontstaan. De NCG moet naar mijn idee daar veel meer de regie in nemen en mensen van de goede informatie voorzien.”
Goed voorbereiden
Terugkijkend op de feitelijke versterking van hun woning zijn deze bewoners heel tevreden. Het voortraject mocht dan lang en complex zijn geweest, de uitvoering bij de drie woningen aan de Parallelweg in Loppersum verliep uitstekend. Lieveke licht toe: “Het is heel gladjes en gecontroleerd verlopen. Financieel is het ook geheel binnen de afspraken gebleven.” Cock, aanvullend: “Van onverwachte tegenvallers – waar ik in het dorp andere bewoners wel vaak over hoor – was geen sprake.” Jan Willem: “Je kunt heel veel ellende besparen door het project goed voor te bereiden. Dat kost in de voorfase dan wellicht wat meer tijd, maar er doen zich dan geen verrassingen voor in de sfeer van: zo hadden we het achteraf niet gewild. En dat geeft heel veel rust. Aan de kant van de bewoners én aan onze kant.”
De versterking is hier goed weggewerkt. De wanden zijn gekoppeld via de voorzetwanden. Die waren er al, maar zijn voor extra isolatie opgedikt. De vloerbalk (plafond) voldeed niet. Naast dat deze beter gekoppeld is aan de wanden, is deze opgedikt (de rechter) en is een tweede toegevoegd (de linker). Foto: Zeemering Media