18 oktober 2019

Monumentenschildje op nieuwe gemeentelijke monumenten Midden-Groningen

Op maandag 14 oktober j.l. is een monumentenschildje bevestigd op het eerste gemeentelijk monument van Midden-Groningen. Wethouder Anja Woortman schroefde samen met de eigenaar het schildje vast op de smederij in Schildwolde. Het gebouw werd in 1908 gebouwd nabij een voorganger van het huidige pand. In het interieur is de plek van het smidsvuur nog aanwezig. De huidige eigenaar is werkzaam als hoefsmid. Uit bronnen is bekend dat in ieder geval sinds het begin van de achttiende eeuw een smid op deze plek zijn vak uitoefent.

Nieuwe gemeentelijke monumenten

De gemeente Midden-Groningen is momenteel samen met Libau bezig om 120 nieuwe monumenten aan te wijzen. De oude gemeente Hoogezand-Sappemeer had al 80 gemeentelijke monumenten, de nieuwe gemeente zal dit uitbreiden tot zo’n 200. Recent zijn 53 nieuwe monumenten aangewezen in Slochteren, Schildwolde, Hellum, Siddeburen en Overschild. De nieuwe monumenten zijn hier te vinden, alle eigenaren hebben een monumentenschildje toegestuurd gekregen. In een vervolgfase komen andere delen van de gemeente aan bod. Samen met de gemeente zal Libau een huisbezoek afleggen om de eigenaren te informeren en het gebouw op te nemen.

Subsidie

De gemeente stelt jaarlijks een flink bedrag aan subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van onderhoud; eigenaren van nieuwe gemeentelijke monumenten krijgen voorrang bij de behandeling van subsidieaanvragen. Voor meer informatie over het aanwijzen van monumenten kunt u contact opnemen met Herman Waterbolk of Sanne Tillema van Libau.