24 september 2020

Noordenveld en Appingedam winnen erfgoedprijzen

De gemeente Noordenveld heeft de Erfgoedprijs 2020 en daarmee een bedrag van 25.000 euro gewonnen. De publieksprijs voor beste erfgoedgemeente van Nederland ging naar de gemeente Appingedam.

De winnaar
De gemeentes Noordenveld, Alkmaar en Schouwen-Duivenland en Appingedam waren dit jaar genomineerd voor de Erfgoedprijs. De prijs gaat naar de gemeente die het meest innovatief omgaat met cultureel erfgoed.

De jury wees Noordenveld aan als winnaar, omdat deze gemeente zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten. “In de hechte samenleving bestaat veel kennis, interesse en liefde voor de lokale geschiedenis en voor het erfgoed. De gemeente ondersteunt met veel enthousiasme de talrijke initiatieven van bewoners en vrijwilligers. En het deskundige erfgoedteam van de gemeente zet zich met grote zorgvuldigheid en betrokkenheid in voor de goed bewaarde historische omgeving. De jaarlijks grote stroom aan geïnteresseerden uit binnen- en buitenland is daar het bewijs van”, aldus de jury.

Publieksprijs
De gemeente Appingedam kreeg 2500 van de vierduizend publieksstemmen, maar wint geen geldbedrag.

Appingedam heeft de afgelopen jaren veel gedaan aan het verminderen van de leegstand en het achterstallig onderhoud van het erfgoed. In de gemeente vind je onder meer de hangende keukens, de middeleeuwse Nicolaïkerk, de gerestaureerde synagoge, de rijksmonumentale Molukse kerk, multifunctioneel centrum Kabzeël en de Basiliek.