10 december 2020
Podcastserie over archeologie in het landschap van Groningen
Groningen heeft een eeuwenoud cultuurlandschap met veel waardevolle en interessante archeologische plaatsen. Mensen die dit niet weten, rijden of wandelen hier zomaar aan voorbij. Daar willen de deelnemers van het platform Archeologie en Publiek (waar Libau Steunpunt Cultureel Erfgoed onderdeel van uit maakt) in samenwerking met Erfgoedpartners verandering in brengen met een project dat archeologie en landschap op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengt.
Zo kunnen mensen over een jaar op een tiental archeologische locaties in het landschap via een QR code een mini-podcast beluisteren over de daar gevonden archeologie. De luisteraar beleeft op die manier de archeologische locatie in de context van het landschap. De podcasts zijn met hun lengte van zo’n 8 minuten lang genoeg om een mooi verhaal te vertellen over het archeologische object met zicht op de vindplaats, en beknopt genoeg om dit verhaal ter plekke te beluisteren. Radiomaker en literator Mathijs Deen tekent voor de samenstelling en productie.
De podcastluisteraar kan ter plekke op zijn smartphone ook een afbeelding van de archeologische vondst bekijken. Dit najaar is begonnen met de fotografie van twintig archeologische objecten, waarvan er tien gaan figureren in een podcast. Alle gefotografeerde en in toegankelijke tekst beschreven vondsten komen, net als de podcasts, rechtenvrij beschikbaar via collectiegroningen.nl.
Zo realiseren we met dit project een basisaanbod van toegankelijk en kwalitatief goed digitaal materiaal over archeologie in Groningen. Geschikt voor toepassing in educatie en communicatie door wie dan ook in apps, websites, tentoonstellingen, communicatiemateriaal etc. De ambitie is niet om een uitputtende selectie te realiseren (geen ‘canon’ van de archeologie in Groningen). Er is altijd ruimte om objecten toe te voegen.
Voor vragen over dit project kunt u via e-mail contact opnemen met Libau Steunpunt Cultureel Erfgoed.