10 april 2024
Studiereis Pakhuis Libau naar Zeeland
Vrijdag en zaterdag, 5 en 6 april waren de medewerkers van Libau en Monumentenwacht Groningen in Zeeland. De studiereis ging naar Middelburg en Goes e.o. Voor de medewerkers van Pakhuis Libau was er geen betere plek om te starten dan bij onze zusterorganisatie Erfgoed Zeeland. We werden bijgepraat over de manier waarop Erfgoed Zeeland, als kenniscentrum voor het Zeeuwse erfgoed, georganiseerd is en de programmalijnen waaraan wordt gewerkt. Daarnaast gingen we met elkaar in gesprek over het duurzaam monumentenpaspoort en de voordelen daarvan.
Vervolgens nam een gids ons mee voor een rondwandeling door de monumentale binnenstad van Middelburg, waarbij stilgestaan werd bij de historie en de reconstructie na de Tweede Wereldoorlog. Vanuit Middelburg ging de reis per trein verder naar Goes op het voormalige eiland Zuid-Beveland.
Op 6 april was Marijke Vanhommerig, beleidsadviseur cultureel erfgoed van de gemeente Goes, onze deskundige reisleider ter plaatse. Zij begeleide ons op onze fietstocht langs Molen de Koornbloem, een authentieke stellingmolen in Goes. We maakten kennis met Arne Dorleijn, bodemadviseur van de gemeente Goes en met Aad Bruijns uit Kloetinge die veel archeologisch materiaal in de omgeving heeft verzameld. Een deel van de door Bruijns gevonden scherven wordt momenteel in een oude school uitgezocht door archeologievrijwilligers en wij mochten even meehelpen.
De fietstocht ging verder door Kloetinge één van de oudste dorpen van het eiland Zuid-Beveland. Langs een vliedberg, een kleine wierde waarop een verdedigingstoren werd geplaatst, aanvankelijk van hout en later van steen. We fietsten langs (herbestemde) boerderijen en nieuwbouwwijk Aria-Goes. Deze nieuwbouwwijk is gebouwd met historiserende architectuur in diverse bouwstijlen ‘geïnspireerd’ door dorpen in de omgeving.
De studiereis werd afgesloten met een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk dat de dijkdoorbraken en de gevolgen van de overstroming van 1 februari 1953 toont. Overigens met een prachtige herbestemming van de caissons die gebruikt zijn om het laatste dijkgat te dichten.