22 augustus 2016

Een tocht langs de kust in 30 filmpjes

De kust is van iedereen en tegelijkertijd van niemand in het bijzonder. De grens van land en water heeft een bijzondere eigensoortige dynamiek en kwaliteit. De discussie over verruiming van bouwmogelijkheden langs de Noordzeekust, aangewakkerd door minister Melanie Schultz van Haegen, maakte nog eens extra zichtbaar dat de occupatiedruk op de Noordzeekust erg groot is. Evenals de tegenkracht van mensen die de kust publiek en open willen houden. De waddenkust heeft een totaal andere dynamiek dan de Noordzeekust. De bedreiging van deze kust zit hem meer in de verrommeling van het cultuurlandschap en de grote impact van de energiebehoefte (windturbines, centrales en energievretende bedrijven) op het landschap.  MooiKUST stimuleert het behouden en vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van het kustlandschap, met en zonder bebouwing.

Samen met de collega’s van Friesland, Noord- en Zuid-Holland hebben de adviseurs van Libau de gehele kust van Nederland verkend. Ontwikkelingen en vraagstukken zijn in juni al fietsend in beeld gebracht onder de titel “mooiKUST”. Filmmaakster Gerlanda Wijninga fietste ruim 500 km mee en maakte tot nu toe 30 filmpjes over belangrijke plekken aan de kust. Op iedere plek stond een ontwerper, bestuurder of ondernemer klaar om te worden geïnterviewd. Zij vertellen in de filmpjes iets over de identiteit van de plek, de soorten en mate van druk en hun eigen toekomstverwachtingen. Ieder vanuit eigen vakmanschap, tegen het decor van de meest bijzondere plekken aan de kust. De 30 filmpjes vormen samen een mooie ‘kleurenwaaier’ van impressies, beschrijvingen, zorgen en loftuitingen over de schoonheid van de kust. Ze nodigen uit om de locaties eens te bezoeken. De kust is fascinerend mooi, dat laten de filmpjes wel zien. De ruimtelijke kwaliteitsadviseurs van Libau, samen met de collega’s van de andere provinciale adviesorganisatie hopen dat u zich laat inspireren door deze filmpjes en laat verleiden ook eens langs de kust te fietsen. Zij is prachtig!

 

De Groninger filmpjes:

 

 

 

 

 

Bekijk alle filmpjes op www.mooikust.nl/video. Reacties zijn welkom!
Op de website van mooiKUST staat een aantal artikelen over mooiKUST die in de pers zijn verschenen. MooiKUST is ook actief op Twitter en Instagram @mooiKUST.