5 april 2016

“Ik weet het niet, ik vind het gewoon mooi” Lessenreeks Us Dörp, Hendrik de Cockschool

In het kader van het project WERK& Ulrum, waarin we samen met de dorpsbewoners de bijzondere panden en plekken in beeld brengen, hebben Bartele van der Meer (student Rijksuniversiteit Groningen, Lienke Willems-Kruize (architecte) en Tim Willems-Kruize (stedenbouwkundige) de kinderen van de Hendrik de Cockschool les gegeven. Deze eerste les stond in het teken van ‘architectuur’ en bijzondere gebouwen in Ulrum.

Het klaslokaal werd omgedoopt tot ‘atelier’. Al schetsend en vertellend legden de kinderen de voor hun bijzondere gebouwen vast. Naast de kerken en een bijzondere boerderij was het voormalige stationsgebouw favoriet. Waarom? “Ik weet het niet, ik vind het gewoon mooi”.

Maar ook functies zoals de Hendrik de Cockschool en de manege zijn naast voorzieningen die inmiddels zijn verdwenen uit het dorp een belangrijk thema. De recentelijk gesloten Spar roept verschillende reacties op variërend van “ik vind het zo zielig voor de oudere mensen dat zij hier nu geen boodschappen meer kunnen doen” tot “nou, mijn oma is tachtig en fietst nog naar Leens of Zoutkamp om boodschappen te doen hoor”.

Als je goed kijkt zie je nog veel meer architectuur in het dorp. Met de kinderen bekeken we nog een aantal bijzondere gebouwen. Zo zijn er voorbeelden te vinden van Traditioneel-ambachtelijke architectuur (bv. het oude gemeentehuis), Neo-renaissance (bv. gereformeerde kerk), de Amsterdamse School (bv. Stationsweg 1), de Delftse School (bv. vrijgemaakt gereformeerde kerk) en moderne architectuur (bv. de burgemeesterswoning). Kortom, Ulrum is eigenlijk wel een bijzonder en mooi dorp!

klas